Srpnový trénink ve skokové řadě

30.08.2012 18:54

A další měsíc je za námi... Navíc i léto, pro holky prázdniny... Předposlední srpnový víkend jsme vyhradily tréninku ve skákání - pro Deni a Su to zase taková novinka nebyla, pro Adél na Inéz šlo v podstatě o první pořádný trénink ve skoku. Aby se ale starší Deni nenudila, zvolily jsme rovnou trénink přes skokovou řadu. Více o ní máme napsáno v menu/Jak s koníky pracujeme/Skoková řada Anthonyho Paalmana. V postatě jde o to, že rozestavíte řadu po sobě jdoucích různě nakombinovaných překážek od té nejjednodušší až po tu nejnáročnější. Výborně se tím piluje jednak soustředěnost koně, správný nadběh ve správném tempu, uvolnění jezdce i koně, a v neposledné řadě taky správná technika a provedení skoku. Jako první šla na řadu starší Deni a Su, Áďa se mezitím koukala jak na věc.

Naši řadu tvořily čtyři překážky, zatím pouze cross pole různé výšky, od 0,40m až po 0,70m. Musím říct, že Su nás mile překvapila. Skákání nikdy nebyla její parketa, ale zdálo se, že tohle odpoledne jí padlo do rány jako vyšité na míru. Laťku shodila snad jen dvakrát a to navíc zadníma nohama, protože neměla tu správnou rychlost. Deni je už po technické stránce přece jenom zkušenější a tak si řadu nakonec zaskákaly i bez držení otěží. Bylo moc příjemné zjištění, že su v podstatě ani jednou před překážkami nevyhnula a snažila se s Deni komunikovat přes pobídky. Chce to jen dopilovat správnou rychlost a lepší uvolnění jezdce v zádech. :) Musím je obě pochválit. Na konci tréninku si Su skočila i kolmák 0,90m čímž vlastně pokořila rekord od Katy (ten byl 0,85m z roku 2007) :))

Pak šla na řadu Áďa s Inéz. Bylo to zase něco úplně odlišného, protože Inda naopak skákání bere jako drogu a protože dlouhou dobu čekala na jezdce, který by s ní znovu mohl zdolávat i překážky, tak lítala jako splašené telátko. Proto jsem ji pod jezdcem na 10 minut nejprve vylonžovala, v kroku a klusu. Teprve pak se s Áďou samostatně několikrát projely v klusu přes kavalety a pak si i zacválaly. Cval už Adél nedělá problém, opět za to děkuji Deni, která ji v mé nepřítomnosti všechno tohle vlastně učí a nakonec došlo i na skoky. Protože Ádél skákala předtím jen jednou a to opravdu pouze zkušebně, ponechala jsem jí ze skokové řady pouze první dvě překážky, výška 0,40m. A z Inés se samou radostí málem stal lítající paegas. :D Já v podstatě Adél neměla co vytknout, na druhé skákání v jejím životě seděla velmi hezky, chce to jen dopilovat pevnější sed a klidnější nadběh... Na závěr si s Inéz taky skočila zatím svůj první rekord a to byl kolmák ve výšce 0,50m. :)

Myslím, že tréninkové odpoledne to bylo moc příjemné a zase poněkud jiné. Uvidíme, jaký bude podzim a co všechno se obě holky stihnou ještě naučit, případně co ještě zdokonalí.

Několik fotek + video (bohužel jen z mobilu) naleznete zde