Inéz

30.10.2011 14:22

Nejprve stručné údaje: (Další fota najdete po textem)

Klisna Inéz pochází z Valaského chovu a narodila se v roce 2003. V kohoutku měří rovných 105cm, barvou je přechodným typem strakáče. Jedná se o kříženku Schatland ponyho (matka) s Welsh pony  (otec). Vzhledově i výškou se doslova pomamila. Po Schat. ponících zdědila strakatou barvu, mírný klabonos a celkově menší vzrůst. Po otci má jen nádherně modrá kukadla, dobře osvalenou záď a statné nožky s malými rousy. Vše dohnala ale povahou, po Welsh pony je velice energická, odvážná, učenlivá a miluje skákání.

A co o ní ještě víme?

Pan Sigi s paní Bronkou si ji přivezli ve dvou letech pro příležitostné vožení dětí. V době, kdy jsem Sigiho poprvé navštívila, právě dovršila tři roky a protože za mnou a za Susan lítala ve výběhu a moc jí záviděla výstroj, pustily jsme se spolu do práce podle metod Montyho Robertse. Po týdnu přijala westernové sedlo i jezdce a v doprovodu Susan jela na svou první vyjížďku. Inézka byla od začátku malé torpédko a hned během několika lonžovacích lekcí mi jasně ukázala, že skákání bere jako skvělou zábavu. Neměly jsme však vhodného jezdce.

A jak všechno dopadlo?

Nakonec k nám začala docházet Petra a padly si s Inézkou hned do noty. V létě 2006 jsme jim koupily pony anglické univerzální sedlo a mohly se tak intenzivněji věnovat gymnastice skoku. Měly jsme tu výhodu, že u Inézky vždy zvítězila její zvědavost a nikdy nedostala příležitost zapochybovat o partnerství s lidmi. Miluje přírodu, ale ze všeho nejvíc se těší na skákání. Protože jsme pracovaly podle Parelliho metod a podle skokové řady A. Paalmana, zdolá Inézka všechno možné - od barevného deštníku, pláštěnky, dřevěného trakaře až po živou překážku z lidí. Nechápe to jako nastrčeného bubáka, ale jako zábavnou inspiraci. Při její malé KHV jsme začínaly překážkami ve výšce max. 0,60m. Ty ji ale brzy omrzely a tak jsmě je zvedly na 0,70m, pak 0,80m a 0,85m. V polovině prázdnin Inéz zvládla i devadesátku a letos na konci prázdnin zvládá skoky i ve výšce jednoho metru. Vyklubala se z ní nadějná skokanka a ve čtyřech letech - tedy přesně rok od ukončení základního výcviku - dosáhla na svou fyzickou i technickou hranici. Po Petře se ještě na Inéz krátce učila jezdit Daniela Bilková (která si ale s Inéz ztrovna moc nepadla do rány a po necelém roce od nás ze stáje odešla), pak Deni Martynková, která naopak s Inéz udělala moc hezký kus práce, ale protože z ní bohužel vyrostla, jezdí už momentálně na vyšší Susan a učí se dále tomu, co už na Inéz nestihla. :-)

Temperament v sobě Inéz rozhodně nezapře

 

 

 

 

 

 

 

 

Jedna z povedených stojek během práce ze země